Sudedamosios dalys: keturbriaunis čiobrelis (Thymus pulegioides L.) – 100%
„Mėtos“ ūkyje arbatos gaminamos iš savo išaugintų ar natūraliose augimvietėse surinktų vaistingųjų augalų. Sudžiovinta žaliava atskiriama nuo stiebų, susmulkinama ir prieš pat fasavimą nusijojama, kad vaistažolių arbatos kuo ilgiau išliktų aromatingos ir šviežios. Šį procesą savo rankomis atliekame mes patys, užtikrindami, kad ant Jūsų stalo patektų tik aukščiausios kokybės produktas.
Paprastasis čiobrelis (Thymus serpyllum L.) yra notrelinių (Lamiaceae) šeimos, 10-30 cm ilgio, daugiametis puskrūmis. Čiobrelių arbata yra malonaus kvapo, kartoka, kiek deginančio skonio. Čiobreliuose susikaupia 0,12-0,27% eterinio aliejaus, kurio pagrindinę dalį sudaro timolis (apie 30%), karvakrolis (apie 20%), cimolis, pinenas ir kiti komponentai; be to, dar yra apie 7 % rauginių medžiagų, apie 17mg% vitamino C, dervų, flavonoidų, organinių rūgščių.
Natūralios vaistažolės yra kupinos įvairių biologiškai aktyvių medžiagų, todėl nuo neatmenamų laikų liaudies medicinoje naudojamos gydymo tikslais. Iš čiobrelio žolės gaminamas užpilas, kuris užmuša mikrobus, lengvina atsikosėjimą, apgleivina; vartojamas laringitui, tracheitui, bronchitui gydyti.
Rekomenduojame tradicinį arbatų plikymo receptą, kad skonis ir kvapas leistų patirti ramią „Mėtinio gyvenimo“ tėkmę.
Plikymas. Keraminį arba stiklinį indelį išskalaujame verdančiu vandeniu. Į sietelį (geriau naudoti specialų keraminį puodelį su plikymo indeliu) įpilame 1 arbatinį šaukštelį žolelių ir užpilame viena stikline (250 ml) verdančio vandens. Uždengiame ir paliekame 5–10 min., kol augalo veikliosios medžiagos prisotins vandenį. O karštą vasaros dieną puikiai atgaivins šalta žolelių arbata su gabalėliu ledo.