Čiavanprašas – tai ruda skani tiršto džemo konsistencijos pasta, kurią galima valgyti vieną arba su šiltu pienu ar vandeniu. Taip pat galima vartoti kaip įprastą džemą, tepti ant duonos ar traškučių. Jame susipina saldus, rūgštus ir aštrus skoniai.
Čiavanprašas pagal Ajurvedines tradicijas paruoštas džemas iš daugybės žolelių, vaisių ir prieskonių. Indijoje Čiavanprašas labai plačiai naudojamas dėl jo teigiamo poveikio sveikatai. 2010 metais Čiavanprašo prekybos apyvarta buvo apie 80 milijonų JAV dolerių. Indijoje Čiavanprašas reklamuojamas populiariausių kino žvaigždžių ir sportininkų. Kartu su augančiu susidomėjimu Vedomis, Joga ir Ajurveda, Čiavanprašo suvartojimas auga kasmet tiek Indijoje, tiek už jos ribų. Chyawanprash – tai pats seniausias komercinis prekinis ženklas nenutrūkstamai naudojamas visame pasaulyje.
Įvairios Indijos šventosios knygos (Mahabharata, Puranos ir kt.) pasakoja, kad pirmą kartą šis receptas buvo sukurtas Rajya Vaids arba ‘Valstybinių Gydytojų’ dvynių vardu ‘Ašvini Kumar’. Šie broliai buvo Dievybių sveikatos patarėjai Vediniais laikais, maždaug prieš 10 000 metų.
Tuo metu Indijoje savo Ašrame ant Dhosi kalvos gyveno Rishi (sansk., Išminčius, Vedų himnų kūrėjas) vardu Chyavana, Brahmos (Indų mitologijoj ‘Visatos Kūrėjas’) anūkas, žinomas dėl savo atjaunėjimo, dėka specialios žolinės pastos, kurią jam pagamino broliai Ašviniai. Chyavana Rishi Rigvedose minimas kaip senas ir paliegęs žmogus, kurio jaunystė ir stiprybė buvo atstatyti dėka dvynių Ašvinių jam pagaminto mišinio. Chyavana vartojo šį mišinį 108 dienas per metus. Dėka jo atjaunėjo, sustiprėjo, nugyveno dar daugybę metų ir paliko šį pasaulį be jokių senatvės ir ligų pėdsakų savo kūne. Nuo to laiko ši priemonė vadinama išminčiaus Čiavano (Chyavana) vardu.
Tikrasis Čiavanprašo receptas dokumentuotas senoviniuose Ajurvedos medicinos traktatuose (Ashtangahridayam, Carakasamhita, Sangandharasamhita).[5] Dabar įviarios kompanijos gamina Čiavanprašą išimdamos kai kuriuos ingredientus ar dadėdamos kitų. Naudojamų žolelių skaičius varijuoja nuo 25 iki 80, bet pagrindinis Čiavanprašo ingredientas yra Amla. DABUR Chyavanprash yra populiariausias ir geriausiai vertinamas Indijoje. Jo sudėtyje yra 49 augaliniai ir mineraliniai komponentai sumaišyti su medumi.
Čiavanprašo gerosios savybės
Pagrinfinis ingredientas yra Amla (taip pat žinomas kaipIndinis Agrastas), kuriame yra labai daug Vitamino C (445 mg/100g). Maždaug 20g Amlos yra Rekomenduojama Vitamino C Dienos Norma. Senėjimą stabdančios savybės gali pasireikšti dėl Vitamino C antioksidacinių savybių. Ajurvedos tekstuose nurodoma, jog Čiavanprašas sumažina kosulį, dusulį, karščiavimą, išsekimą. Gydo širdies negalavimus, artritą, šlapimo takų negalavimus, aktyvina spermos gyvybingumą, švelnina kalbos šiurkštumą. Suteikia stiprybės vaikams, seniems žmonėms, nusilpusiems po nelaimingų nutikimų. Stiprina virškinimo galią, protinius gabumus, atmintį; atsigauna veido spalva; taip pat palengvina tuštinimąsi, sustiprina visus jutimo organus ir padidina seksualinę jėgą.
Daugiau Ajurvedos teiginių apie Čiavanprašą :
- pasižymi imunomoduliuojančiu poveikiu (subalansuoja imuninę sistemą);
- pasižymi išreikštomis antioksidantinėmis savybėmis (neutralizuoja agresyvų laisvųjų radikalų poveikį; laisvieji radikalai susidaro rūgštinių procesų rezultate ir pažeidžia arterijų endotelį, suardo tulžies koloidinę pusiausvyrą ir susilpnina imuninę sistemą);
- šalina stresų, depresijos ir chroniško nuovargio pasekmes;
- valo nuo toksinų kraują, kepenis, žarnyną, kasą;
- gerina virškinimo trakto veiklą;
- stimuliuoja hipofizio somatotropinio hormono veiklą (šis hormonas jaunina daugelį organizmo audinių);
- stiprina imunitetą augliams, slopina vėžinių ląstelių dauginimąsi;
- šalina chemoterapijos ir priešvėžinių vaistų pašalinį poveikį;
- normalizuoja kraujospūdį;
- normalizuoja cukraus kiekį kraujyje;
- normalizuoja neuroendokrininės ir lytinės sistemų, kepenų ir inkstų, tarpslankstelinių diskų, sąnarių jungiamojo audinio ir odos būklę, gerina sinovinio skysčio gamybą;
- normalizuoja endokrininės sistemos darbą (gerina kraujo rodiklius, kelia hemoglobiną, mažina cholesterolį);
- stiprina širdies raumenį; saugo nuo peršalimo ir infekcijų; gerina smegenų veiklą; stiprina atmintį ir didina gebėjimus mokymuisi;
- normalizuoja apykaitos procesus organizme, padeda koreguoti svorį;
- aktyvina lytines funkcijas, padeda išgyti nuo impotencijos ir frigidiškumo;
- stiprina plaukus ir nagus;
- padeda organizmui adaptuotis prie staigių klimato permainų;
- didina raumenų jėgą ir organizmo ištvermę ekstremaliose sąlygose;
- rekomenduojamas kaip organizmą stiprinanti priemonė, atstatanti organizmo apsaugines jėgas;
- atstato užkrūčio liaukos funkciją, kuri paprastai atrofuojasi vyresniame amžiuje;
- rekomenduojamas žmonėms, kurių profesijos susiję su didelėmis fizinėmis ir protinėmis apkrovomis, o taipogi vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms;
- ypač rekomenduojamas žmonėms, gyvenantiems ekologiškai nepalankiuose rajonuose ir būnantiems padidintos radiacijos zonose;
- naudojamas kaip priemonė, didinanti bazinės terapijos efektyvumą, o taipogi siekiant pagerinti ligonio gyvenimo kokybę.
Čavanprašas naudojamas Ajurvedos medicinoje:
- sulėtinti senėjimo procesui, pašalinti nepilnai įvykusio metabolizmo produktams, subalansuoti neuroendokrininę sistemą ir eterinį kūną – po 1/3 arbat.š. 3 kartus per dieną 10-15min. prieš valgį. Prieš nuryjant palaikyti burnoje 20-30s. Po to užgerti mineraliniu vandeniu arba žaliąja arbata su nedideliu kiekiu pieno;
- gydyti širdies-kraujagyslių ir nervų sistemos patologijai – pradžioje naudojama tik rytinė preparato dozė (10 dienų po 1/3 arbat.š.), vėliau pereinama ir prie dieninės dozės (10 dienų) ir tik po to pereinama prie trijų kartų per dieną;
- gydant užleistus chroniškus susirgimus ir sunkias infekcijas – dozė didinama 3 kartus, būtinai derinant su specialia terapija;
- gydant opaligę remisijos stadijoje, chronišką gastritą su padidintu rūgštingumu, įvairias širdies-kraujagyslių ir kvėpavimo sistemos patologijas – preparato dozė vartojama 30-40min. po valgio;
- esant ūminėms respiratorinėms infekcijoms ir paūmėjus bronchinei astmai – būtina vartoti po 1 arbat.š. 3 kartus per dieną. Šaukštelis suvalgomas mažomis porcijomis, kurį laiką palaikant burnoje;
- vaikai eliksyrą gali vartoti nuo 4 metų – po 1/3 arbat.š. rytą arba dienos metu. Kursas – 1mėn. Vėliau – reguliariai nuo Jaunaties iki Pilnaties;
- nėštumo metu ir kūdikio maitinimo metu eliksyrą rekomenduojama vartoti stebint specialistui ir neviršijant 1 arbat.š. dozės per dieną.
Čavanprašo negalima vartoti esant ūminiams gastroenterokolito, pankreatito, cholecistito, pielonefrito, glomerulonefrito ir cistito atvejams, paūmėjus opaligei, o taipogi netoleruojant kai kurių eliksyro komponentų.
Minimalus teigiamas poveikis pasireiškia panašiai po 7-14 dienų vartojimo, maksimalus – po 3 mėn.
Rekomenduojamas nepertraukiamas vartojimo kursas – 108 dienos. Toliau daroma 1 mėn. pertrauka ir vėliau eliksyras naudojamas periodais nuo Jaunaties iki Pilnaties.
Dėmesio! Esant infekciniams susirgimams Čavanprašas negali pakeisti antibiotikų, bet padidina jų efektyvumą iki 50%.
Šalutinis poveikis: šalutinių poveikių rizika sumažinta iki minimumo, kadangi visi komponentai imami homeopatinėmis dozėmis ir pilnai subalansuoti.
Dėmesio! Šie teiginiai paimti iš Ajurvedos medicinos raštų. Dėl bet kokių sveikatos sutrikimų pirma konsultuokitės su savo gydytoju. Pardavėjai neatsako už neteisingą produkto naudojimą be gydytojo rekomendacijos.
Sudėtis
Sudedamosios dalys: agrastinio lapainio (Emblica officinalis) vaisiai, cukrus, medus, lydytas sviestas, indinių sezamų (Sesamum indicum) aliejus, ilgojo pipiro (Piper longum) vaisiai, bambukai (Bambusa bambos), tikrojo kardamono (Elettaria cardamonum) sėklos, kvapiojo gvazdikmedžio (Syzygium aromaticum) pumpurai, tikrojo gelžmedžio (Mesua ferrea) kuokeliai, indinio cinamono (Cinnamomum tamala) lapai, ceiloninis cinamonas (Cinnamomum zeylanicum), gumbinės puerarijos (Pueraria tuberosa) šakniagumbiai, gumbinės dioskorėjos (Dioscorea bulbifera) šakniagumbiai, migdomosios vitanijos (Withania somnifera) šaknys, smidro (Asparagus racemosus) šaknys, saldžiojo belo (Aegle marmelos) šaknys, paupinės jakšūnės (Desmodium gangeticum) šaknys, aukštosios gmelinos (Gmelina arborea) šaknys, indinio ormedžio (Oroxylum indicum) šaknys, Agnimanti (Premna integrifolia) šaknys, indiškosios kiauliauogės (Solanum indicum) šaknys, geltonuogio karklavijo (Solanum xanthocarpum) šaknys, kvapiojo erdvenio (Stereospermum suaveolens) šaknys, gulsčiosios ragužės (Tribulus terestris) šaknys, Uraria picta (Prišniparni) šaknys, širdžialapė sida (Sida cordifolia), triskiautė pupelė (Phaseolus trilobus), mėlynasis sojakrūmis (Teramnus labialis), lygialapės pistacijos (Pistacia integerrima) gumbai, kreivojo lapainio (Phyllantus niruri) lapai, paprastojo vaisganto (Leptadenia reticulata) šaknys, plaukuotojo viršūklio (Terminalia chebula) perikarpas, širdžialapės drabsnės (Tinospora cordifolia) stiebai, geltonosios ciberžolės (Curcuma zedoaria) šakniastiebiai, gulsčiosios glemžūnės (Boerhaavia diffusa), mėlynosios vandens lelijos (Nymphoea stellata) žiedai, Adhatoda vasica (Vasa) šaknys, paprastojo saldymedžio (Glycyrrhiza glabra) šaknys, Kakanashika (Maritima annua) vaisiai, tikrojo vynmedžio (Vitis vinifera) vaisiai, kekinio debesylo (Inula racemosa) šaknys, baltojo santalmedžio (Santalum album) šerdys, konservantas – kalio sorbatas (E202).
Sudėtyje gali būti sezamo sėklų.
Maistinė vertė
Maistinė vertė (100 g) – 1360 kJ/325 kcal: riebalų 1.7 g (iš jų sočiųjų 0.7 g), angliavandenių 76 g (iš jų cukrų 67 g), skaidulinių medžiagų 0.7 g, baltymų 1.26 g, druskos 0.03 g.
Semkis stiprybės iš vidaus